Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Cauți ceva anume?

Lasă-mă să te ajut
  /  Storytelling   /  Creează scena, fă-ne să vedem personajele

Creează scena, fă-ne să vedem personajele

Ce ții cel mai bine minte dintr-o poveste pe care ți-a împărtășit-o un prieten ieri?

Dacă ești ca mine, probabil ții minte momentele de intensitate emoțională și scenele pe care le vezi și le simți de parcă se întâmplă aici și acum în fața ta. Scenele cu personaje, dialog și elemente senzoriale au puterea de a te absorbi în interiorul poveștii.

Povestea ta are astfel de scene?

Dacă da e un mare plus!👍🏻Pentru că asta e zona poveștii care ne face pe noi ascultătorii părtași la istorisire. Asta e partea care ne implică, care își aruncă zona de magie asupra creierului nostru de ascultători și îl face să recepteze ceea ce primește nu ca simplu spectator, ci ca participant la acțiune.

Descriere narativă sau descriere cinematografică?

Poți împărtăși același evenimente folosind descriere narativă sau descriere cinematografică. Hai să vedem ce înseamnă fiecare dintre ele.

Descrierea narativă

Descrierea narativă este distantă și rece, nu ne implică prea tare. Descrierea narativă setează cadrul general. E partea care explică, partea care spune. De câte ori ai ocazia „show don’t tell”. Arată nu spune!

Pentru mine descrierea narativă e ca un cadru larg dintr-un film. În descrierea narativă considerăm viața într-un mod general, de la distanță. Nu vedem lucrurile întâmplându-se clipă de clipă.

Uite un exemplu dintr-un TED- talk. Te invit să observi efectul pe care îl are fragmentul de poveste spusă doar în descriere narativă asupra ta.

Descrierea cinematografică sau scena

Descrierea cinematografică, scenele pe care le creezi, ne fac să vedem lucrurile întâmplându-se în locul specific la momentul specific. Vedem personajele față-n față, ne apropiem de le, auzim ce vorbesc, ne apropiem atât de tare încât le auzim chiar și gândurile nerostite. Descrierea cinematografică e cadrul de zoom-in al filmului care merge atât de aproape că ne conduce chiar și…în interiorul personajului. 😃

Descrierea cinematografică e foarte puternică într-o poveste. Pentru că face ca publicul să experimenteze ceea ce tu ca povestitor descrii și trăiești.

Creează scena. Fă-ne să vedem personajele!

Uite un exemplu de scenă creată în TEd-talkul lui Brian Miller -How to magically connect with anyone. Ce efect are asupra ta?

Dacă te trage în interiorul poveștii și îți creează acea curiozitate de a ști ce se întâmplă mai departe, am o veste bună. 😃 Uite linkul către întreg TED- talkul. Chiar merită să îl urmărești.

Uite un alt exemplu:

Descriere narativă– Le-am propus celorlalți să facem o drumeție și să mergem pe traseul cu marcaj roșu. Marcel m-a privit lung și mi-a spus că nu e o idee bună deloc. Că traseul cu marcaj roșu era dificil, pe alocuri erau zone în care era nevoie să treci ținându-te de cablurile ancorate în stâncă și copiii sigur nu ar fi făcut față. Așa că m-am văzut nevoit să fac alegerea pentru mine și ai mei.

Descrierea cinematografică/ scena– Le spun:

-Hai să facem o drumeție. Ce-ar fi să mergem azi pe traseul cu marcaj roșu?

Marcel s-a postat în fața mea și m-a țintuit cu o privire lungă care mi-a dat un fior rece pe șira spinării.

-Glumești? Nu mi se pare o idee bună deloc! Traseul cu marcaj roșu e dificil, are zone în care e nevoie să treci ținându-te de cablurile ancorate în stâncă. Copiii cu siguranță nu ar face față!

“Pe bune? Oare nu exagerezi cu protecția?” mă întreb în sinea mea. “Provocările, în doza moderată leantrenează spiritul de luptător,”

-Noi 4 vom merge. Dacă mai e cineva dornic să vină dați-mi un semn!

În scene, în descrierea cinematografică evenimentele se depliază moment cu moment, se desfășoară în mod real. Cu imagini, sunete, mirosuri, gusturi, texturi…Acțiune fizică, senzații fizice în corp, gânduri ce aleargă prin cap, multe detalii.

Ambele sunt necesare în poveste. Sunt părți din poveste în care nu sunt necesare toate detaliile și treci prin acea parte comprimând-o.

Hitchcock spunea -poveștile sunt ca viața cu diferența că tăiem partea plicticoasă.

Descrierea narativă asta face- rezumă și comprimă partea plicticoasă și ne duce spre partea interesantă, suculentă. Spre descrierea cinematografică.

La final am pentru tine o provocare.

Cum arată momentul semnificativ al poveștii tale împărtășit ca scenă? Creează scena, fă-ne să vedem personajele. Să le auzim, să le simțim personalitatea din replicile pe care le schimbă, să le auzim gândurile.

Pășește în interiorul scenei și las-o să se creeze. Las-o să se înalțe tridimensional în fața noastră!

Cu drag,

Scrie un comentariu