Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Cauți ceva anume?

Lasă-mă să te ajut
  /  Public speaking   /  Implică publicul, invită-l la acțiune!

Implică publicul, invită-l la acțiune!

Vorbești în public? Implică publicul, invită-l la acțiune!

Ca speaker dacă îți lași publicul să amorțească întrerupi fluxul de interes și curiozitate și inviți mințile celor din sală să părăsească incinta…. În prima fază doar mințile, în a doua fază ansamblurile corp-minte. 🙂

Când vorbești în fața unui grup de oameni ai nevoie să faci lucrurile incitante și să-ți implici publicul printr-o combinație de metode: imagini interesante, întrebări provocatoare, umor, povești personale și….cel mai puternic ingredient al acestui cocktail: activități.

Ce obții folosind activități? Un alt nivel de înțelegere a lucrurilor.

Activitățile sunt teritoriul în care poți să aduci ideea pe care vrei să o transmiți în interiorul celor care te ascultă, la propriu. Pot să o înțeleagă la un nivel mult mai profund făcând acțiunile, participând la jocul care demonstrează ideea ta.

De exemplu- am chiar acum și chiar aici o provocare pentru tine: Te încumeți?

Hai să începem cu un mic experiment, un joc de memorie. Am o listă de 10 cuvinte pe care te provoc să o reții- cuvintele sunt…ești pregătit? Toată lumea în blockstart cu atenția trează? Fără instrumente de scris! Asta e regula jocului.

Lista este: cană, cerneală, rață, ceapă, ședință, bloc, Mercedes, plan, rădăcină, dialog.

Acum că le-ai citit te provoc să închizi ochii, să lași deoparte articolul și să le repeți în minte. Apoi să iei o coală de hârtie și să scrii cuvintele pe care ți le amintești în ordine.

Câte ai descoperit?

Ai folosit o metodă anume?

Povestea face lucrurile concrete și memorabile! Și una din cele mai eficiente metode de memorare pe care o poți folosi este să legi între ele cuvintele de reținut printr-o poveste.

Cum ar fi dacă în loc sa îmi propun să rețin o listă de cuvinte aș reține o poveste? Aș vedea o cană plină cu cerneală în care înoată o rață care merge la piață să cumpere ceapă. E foarte grăbită, are de ajuns la ședința asociației de bloc așa că ia Mercedesul. Ajunge la timp. Administratorul are un plan de a tăia din rădăcină pierderile de apă și căldură. Rața se implică în  dialog: mac, mac.

Haios…și de folos 🙂

Jocul ăsta este o dovadă a memorabilității unei povești! Și dacă ai intrat în el, dacă te-ai implicat și te-ai jucat alături de mine (apropos, mulțumesc pentru asta ;)), vei lua cu tine ideea că povestea face lucrurile memorabile.  Într-un mod mai adânc și mai bine întipărit decât dacă doar ți-aș fi spus-o.

Activitățile sunt teritoriul în care poți să îți desfășori creativitatea.

Și poți să gândești și să legi jucăuș ideea pe care vrei ca oamenii să o ia cu ei de acțiunile care îi vor face să aibă acel moment de conștientizare mai profundă, de sedimentare a informației intelectuale care atinge kinestezicul.

Găsește noi moduri de a transmite ideea ta și provoacă oamenii să intre în joc, să spună da provocării și să simtă ideea pe interior, în corp.

Uite un alt exemplu, o activitate de construcție din spaghete și bezele, a lui Tom Wujec. În TEd-talkul Build a tower build a team Tom o descrie cu imagini dar și cu revelațiile pe care protagoniștii le primesc în timp ce o fac. Imaginează-ți că participi la această construcție în mod practic, într-unul din grupuri:

La sfârșitul acestei provocări experiențiale nu crezi că ai o altă înțelegere a importanței testării de  prototipuri?

“Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.” spune Benjamin Franklin.

Implică publicul, invită oamenii la acțiune și ajută-i să învețe experiențial!

Cu drag,

Scrie un comentariu