Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Cauți ceva anume?

Lasă-mă să te ajut
  /  Storytelling   /  Poveste în straturi sau …secretul poveștii care atinge.

Poveste în straturi sau …secretul poveștii care atinge.

Ai privit vreodată de aproape modul în care cineva îți împărtășește întâmplările prin care a trecut? Ai observat că abilitățile de povestitor pot face aceleași întâmplări, experiențe comune, să capete alt grad de profunzime prin modul în care sunt rostite?

Diferența de efect între povești

Chiar dacă nu te-ai gândit și nu ți-ai propus să detectezi dedesubturile pun pariu că tot ai simțit diferența de efect între poveștile spuse de unii și alții!

Și eu am simțit diferența! 😉 Și pentru că îmi plac mecanismele subtile care fac lucrurile să funcționeze cu efect maxim mi-am pus săptămâna asta la treabă simțul observației.

Ce am descoperit? Că povestea are straturi de profunzime care determină în ce măsură își va atinge ascultătorul. Uite:

Cele 3 straturi de profunzime ale poveștii

Primul strat, cel mai comun și cel mai indiferent, este cel al evenimentelor sau întâmplărilor. O poveste care se rezumă la acest strat este un fel de reportaj. Întâmplările par destul de distante, îndepărtate. Sunt istorisite la timpul trecut, povestitorul este atotputernic și tot ce s-a spus sau s-a întâmplat trece prin el. Nu avem acces direct la replicile personajelor.

Al doilea strat este cel al momentelor care absorb ascultătorul în poveste. Dacă ai ascultat vreodată o poveste care te-a făcut să vezi locul în care erau personajele, să simți senzațiile fizice ale povestitorului și să asiști pur și simplu la dialogul personajelor…care parcă se întâmpla în fața ta…ei bine, povestea asta a construit grozav de bine al doilea strat.

Ce conține al doilea strat?

detaliile specifice care fac pe cineva să vadă scena cu ochii minții

experiența senzorială a personajului care te trage în interiorul experienței, te pune în papucii personajului, îți dă voie să experimentezi realitatea ca și când ai fi el

dialogul viu și direct între personaje, replicile care se intersectează în fața noastră, fără intermediar, natural, ridicând povestea într-o realitate auzibilă

Al treilea strat de profunzime a poveștii este zona conectării emoționale. Când asculți o astfel de poveste simți în interior vibrația emoției celui care povestește.

Este zona temută și dorită de către povestitori. Zona care cere de la tine vulnerabilitate, expunere emoțională. Și zona care preschimbă slăbiciunea în putere. Căci tocmai vulnerabilitatea împărtășirii face povestea să atingă emoțional, să stârnească rezonanță, să conecteze profund ascultătorul cu povestitorul și să-l împingă spre acțiune.

Cum poți transmite emoția?

Ca povestitor ai două variante de a ne transmite emoțiile tale de personaj:

-să ne faci părtaș la emoția ta povestind despre ce ai simțit, numind emoția

-să ne faci părtași la reacția ta emoțională și noi vom înțelege direct ce simțeai

Evident poți să le și combini.

Cred că ambele funcționează și declanșează empatie în ascultător atunci când sunt practicate la nivel de măiestrie. Și te invit să urmărești în continuare 2 povești și să remarci modul diferit și de impact în care cei 2 povestitori proiectează emoția către noi ascultătorii.

Primul este Bo Eason care transmite emoția preponderent din reacție. Ce te face să simți povestea lui, pe măsură ce se desfășoară?

Al doilea vine de la Kelly Swanson, care nu ezită să numească ce simte și totuși povestea ei atinge profund… Simți și tu emoțiile ei?

What's the story that's stopping you?

A simple story, about a simple struggle that can be overwhelming. Here’s what you can learn from Motivational Speaker Kelly Swanson’s experience.

Gepostet von The Daily Goalcast am Montag, 22. Juli 2019

Exercițiu

La final îți propun un exercițiu.

Gândește-te la una din experiențele tale pe care vrei să le transformi într-o poveste bună. Poți face asta trecând prin 3 seturi de întrebări.

Unde erai? Cu cine? Ce s-a întâmplat? Probabil știi deja că povestea are nevoie să aibă un obstacol care îți apare în cale, pe care ajungi să îl depășești și din a cărui depășire extragi un mesaj de dat mai departe…dar nu intrăm în amănunt aici.

Care sunt momentele acestei întâmplări care îți apar cel mai viu în minte? Du-ne în ele la timpul prezent ca și când se întâmplă aici și acum sub ochii noștri.

Ce vezi? Ce auzi? Ce simți? Cu cine ești? Ce schimb de replici ai cu ceilalți?

-Ce ai simțit? Care sunt momentele semnificative emoțional ale acestei întâmplări? Cum s-a manifestat ceea ce simțeai în comportamentul tău?

Devino abil în a transmite emoție și vei face povestea să se conecteze cu ascultătorul la nivel visceral și să rămână cu el timp îndelungat!

 Cu drag,

Scrie un comentariu